In de applicatie is het mogelijk om bedragen vast te zetten. Dit betekent dat het ingevoerde bedrag vergrendeld is voor wijzigingen totdat het bedrag weer ontgrendeld wordt. Het kan nuttig zijn om gecontracteerde bedragen te vergrendelen, bijvoorbeeld wanneer je een contract hebt getekend met een architect.

Door op een totaalbedrag in het totaalkolom op het kosten en opbrengsten scherm te klikken, opent een panel. Om een bedrag vast te zetten, vink je simpelweg de checkbox 'Bedrag vastzetten' aan (fig. 1). Na het activeren zul je zien dat alle invoervelden en alle bedragen vergrendeld zijn. Deze bedragen kunnen niet meer gewijzigd worden totdat het het bedrag ontgrendeld wordt.

Figuur 1: Bedrag vastzetten

Wanneer je een bedrag vastzet en vervolgens opslaat, zul je dit ook terugzien op het kosten en opbrengsten overzicht. Alle objecten die zich in een groep bevinden met vastgezette bedragen worden weergegeven in een lichtgrijze kleur (fig. 2). Dit geeft aan dat het bedrag vastgezet is en dus niet gewijzigd kan worden.  Wanneer je op een vastgezet bedrag klikt, opent een pop-up met de volgende mededeling: 'Dit bedrag is vastgezet. Bekijk details om te wijzigen'. Wanneer je op de link in de pop-up klikt, opent het totaalbedrag scherm met de locatie van het vastgezette bedrag. Je kunt nu de kosten losmaken om het weer aanpasbaar te maken.

Figuur 2: Vastgezette bedragen op het kosten en opbrengsten overzicht

Als je een bedrag wilt vastzetten van een specifieke groep, zul je eerst moeten filteren door op de filter knop te klikken, rechtsboven het kosten en opbrengsten scherm. Het filterscherm opent en je kunt de gewenste groep selecteren. Sla de filter op en klik vervolgens op het totaalkolom. Het totaalbedrag van de groep wordt nu weergegeven en kan vastgezet worden door de checkbox 'Bedrag vastzetten' aan te vinken. Bedragen kunnen vastgezet worden op scenario niveau of op individuele groepen. Het is niet mogelijk om bedragen vast te zetten op een willekeurige selectie (fig. 3).

Figuur 3: Bedragen vastzetten kan alleen op scenario niveau of individuele groepen

Sommige kosten en opbrengsten kunnen gebruikt worden tijdens een doel zoek berekening. Indien deze kosten en opbrengsten vastgezet zijn is het onmogelijk om deze kosten en opbrengsten nog te gebruiken gezien de berekening voor doel zoeken het bedrag zou beïnvloeden. Zie Doelzoeken voor meer informatie.