Ter aanvulling op het wijzigen van bedragen van individuele objecten is het ook mogelijk om het totaalbedrag aan te passen van een groep of gehele scenario. Klik op een totaalbedrag van een kostregel op een laagste niveau. Een panel opent aan de rechterkant van het scherm. Het scherm toont twee manieren om totaalbedragen aan te passen:

1. Wijzig het totaalbedrag en verdeel het over objecten
  2. Wijzig in een keer alle berekeningen van alle individuele objecten

Verdeel het totaalbedrag over objecten

Bij het klikken van een totaalbedrag in de totaal kolom opent een panel aan de rechterkant met de 'Verdeel totaal' tab geselecteerd (fig. 1). Hier kun je een gewenst bedrag invoeren en een van de verdelingsmethodieken uit de lijst kiezen. Alle totaalbedragen van elk individueel object zullen aan de hand van de geselecteerde methodiek aangepast worden. Het tabel in deze panel laat direct een voorbeeld zien van de verdeling over objecten.

Bij het openen van deze panel zal de methodiek standaard altijd staan op 'Huidige verhouding'. Deze verhouding is gebaseerd op de totaalbedragen van alle individuele objecten, relatief aan het totaal van alle geselecteerde objecten. Bijvoorbeeld bij het verdubbelen van een bedrag, zullen totaalbedragen van alle individuele objecten ook verdubbeld worden.

Het is ook mogelijk om totaalbedragen te vergrendelen. Vink 'Bedrag vastzetten' dan aan. Na het opslaan van deze actie zullen bedragen van individuele objecten niet meer te wijzigen zijn. Ter aanvulling, wanneer je doel zoeken zou toepassen, zullen de vergrendelde gedragen nooit veranderen om te voorkomen dat onbedoelde veranderingen van bedragen zullen plaatsvinden. Wel kun je bedragen weer ontgrendelen door het vinkje uit te zetten. Lees meer over Vergrendelde kosten.

Figuur 1: Verdeel totaal panel

Berekeningen van alle objecten wijzigen

Naast het verdelen van een bedrag over objecten is het ook mogelijk om in een keer berekeningen van alle objecten te wijzigen. Klik op 'Bereken per object', vervolgens kun je een bedrag en berekeningsmethodiek invoeren (fig. 2). Klik op 'Toepassen op alles' en het wordt toegepast op alle objecten. Het tabel weergeeft een voorbeeld van alle bedragen en berekeningsmethodieken per object. Indien gewenst kun je in dit voorbeeld bedragen nog verder specificeren.

Na het opslaan van dit scherm zullen alle bedragen en berekeningsmethodieken toegepast zijn op elk object. Op deze manier kan men snel in een keer alle onderliggende berekeningen toepassen.

Figuur 2: Bereken per object panel